U trendu

Indija oborila svetski rekord po broju inficiranih u danu

NJU DELHI – Indija je danas zabeležila najveći broj obolelih u jednom danu ikada i taj crni rekord se ne odnosi samo na najmnogoljudniju zemlju sveta, već na čitavu planetu od izbijanja pandemije, jer je zabeleženo 314.835 slučajeva.

Dosad je, prema Rojtersu, najveći broj obolelih u jednom danu bio 297.430 u SAD, mada vašingtonski sajt „worldometers.info“ tvrdi da je 8. januara u Americi bio 307.851 inficiran.

Broj preminulih je takođe rekordan u Indiji, pošto je preminulo 2.104 ljudi, pa je ukupan broj umrlih 184.657, prema podacima ministarstva zdravlja, a od početka pandemije je zaraženo 15,93 miliona stanovnika te azijske zemlje.

Vrhovni sud Indije je javno kritikovao centralnu vladu zbog loše nabavke kiseonika u bolnicama, a u sredu je broj mrtvih bio veći od 200 u Nju Delhiju, preneo je Bi-Bi-Si.

„Ovo je užasno. Želimo da znamo šta rade u bolnicama po pitanju nabavke kiseonika u celoj zemlji“, zapitale su sudije Vrhovnog suda, nakon što su ocenile da je odgovornost vlade da „moli, pozajmlje, pa i krade ako treba“ zalihe kiseonika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.