U trendu

Indija: Oštećeni telekomunikacijski tornjevi, sumnjivi farmeri

NJU DELHI – Vlasti u Pendžabu, saveznoj državi Indije na severu zemlje, istražuju da li su poljoprivrednici koji protestuju zbog novih zakona o farmama odgovorni za oštećenja i prekidanje napajanja najmanje 1.600 telekomunikacionih tornjeva.

„Izdali smo naređenje policiji da prati i istraži sve u vezi sa sabotažama na infrastrukturi“, rekao je visoki zvaničnik u vladi države Pendžab za Rojters, pod uslovom da ostane anoniman.

Visoki zvaničnik državne policije Pendžaba saopštio je da je snabdevanje električnom energijom prekinuto na više telekomunikacionih tornjeva u državi, uglavnom onih u vlasništvu kompanije „Jio“, koja posluje u okviru „Reliance Industries Limited“ sa sedištem u Mumbaju.

Izvor blizak kompaniji rekao je agenciji da je više od 1.400 od njegovih 9.000 tornjeva oštećeno jer su prekinuti napajanje i instalacije, ali nije mogao da potvrdi da li poljoprivrednici stoje iza štete, ali se kompanija nije zvanično oglasila na zahtev za komentar.

Zbog prekida napajanja električnom energijom ukupno je van funkcije najmanje 1.600 tornjeva, a oštećeno je oko 30 tornjeva, potvrdio je agenciji Tilak Raj Dua, generalni direktor Udruženja za telekomunikacionu infrastrukturu Indije (TAIPA).

Dua je rekao da udruženje pokušava da utvrdi koje su to kompanije pogođene i da je od policije u Pendžabu zatražena zaštita tornjeva.
Predstavnici dva od 31 sindikata poljoprivrednika koji protestuju protiv novih zakona odbacili su navode da su odgovorni za ove sabotaže kada ih je kontaktirao Rojters, a zatražili su da ostanu anonimni dok se zvanično ne izjasne svi sindikati.

Desetine hiljada poljoprivrednika blokiralo je autoputeve u blizini prestonice Nju Delhija u znak protesta zbog tri nova zakona koje je donela vlada premijera Narendre Modija, za koje veruju da će ukinuti uređena poljoprivredna tržišta, ugroziti njihov rad i doneti korist velikim kompanijama, dok vlada smatra da će zakoni povećati prihod farmera jer njihove potencijalne kupce poput „WalMart Inc“, „Reliance Industries Ltd“i „Adani Enterprises Ltd“direktno povezuje sa poljoprivrednicima, zaobilazeći posrednike, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.