U trendu

Indija: Ugovor sa domaćom kompanijom o proizvodnji vakcina

BANGALOR – Indijska vlada je saopštila danas da je sklopila ugovor sa domaćim proizvođačem vakcina „Bajolodžikal-E“ za 300 miliona doza vakcina protiv kovida-19, u sklopu transakcije u vrednosti od 15 milijardi rupija (205,62 miliona dolara).

To je, kako ocenjuje Rojters, prva takva porudžbina neodobrenih vakcina.

Ta vakcina, koja je trenutno u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, verovatno će biti dostupna u narednih nekoliko meseci, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva zdravlja.

Pomenuta kompanija, koja takođe ima drugi sporazum proizvodnji oko 600 miliona doza vakcina „DŽonson&DŽonson“ godišnje, saopštila je u utorak da je sklopila ugovor sa kompanijom „Providens terapeutiks holding“ za proizvodnju mRNA vakcina te kanadske kompanije u Indiji.

Kompanija „Bajolodžikal-E“ će sprovesti kliničko ispitivanje vakcine „Providens“ u Indiji i zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu.

Indija, druga najnaseljenija država na svetu, bila je suočena sa katastrofalnim posledicama drugog talasa infekcije koji tek sada jenjava.

Zdravstveni stručnjaci u Indiji moraju da izvrše masovnu vakcinaciju populacije od 1,3 milijarde ljudi da bi se smanjile posledice naknadnih talasa zaraze.

Vlada premijera Narendre Modija suočila se sa kritikama zbog sporog procesa vakcinacije, iako je Indija jedan od najvećih proizvođača vakcina na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.