U trendu

Indijka stara 74 godine rodila blizance

NJU DELHI – Jedna Indijka rodila je blizance u 74. godini, postavivši tako svetski rekord, prenosi britanski Telegraf.

Eramati Mangajama, koja je 57 godina u braku sa farmerom Jeramatijom Radža Raom (80), posle in vitro veštačke oplodnje, u četvrtak carskim rezom rodila dve zdrave devojčice u staračkom domu Ahalija u Gunturu, u južnoj državi Andra Pradeš.

„Veoma sam srećna. Bog je odgovorio na naše molitve“, rekla je Mangajama novinarima posle porođaja.

Tim od četiri lekara, koje je predvodila Dr Sanakajala Umašankar uradio je carski rez, a doktorka je rekla da su majka i bebe dobro.

Vest je naišla na osudu i kritike medicinskih profesionalaca i političara, koji su postavili pitanje zašto je ženi u tim godinama dozvoljena veštačka oplodnja i pitali šta će biti sa decom u budućnosti.

U razgovoru za Dejli Telegraf, doktorka Umašankar je rekla: „Nama je slučaj uputila lekarska komisija koja je izjavila da je žena dovoljno zdrava da bi mogla da prođe proceduru. Za mene je to bio samo još jedan slučaj“.

Mangajama se za udala za Jeramatija Radža Raa 1962. godine, a par nije uspeo dobije dete ni posle 57 godina braka.

Za zahvat su se opredelili kada je njihova komšinica tako zatrudnela u 55. godini.

Budući da je Mangajama pre izvesnog vremena prošla kroz menopauzu, lekari su morali da uzmu jajne ćelije od davaoca i da ih oplode spermom njenog supruga, a kritičari su doveli u pitanje etiku čitave procedure, a neki su tvrdili da se radi samo o postavljanju novog rekorda.

„Ne, to nije bilo zbog rekorda, o rekordima pričaju mediji“, rekla je doktorka Umašankar.

„Nismo to nikome rekli ili javno objavljivali, a ona je u bolnici provela poslednjih devet meseci pod našom brigom“, dodala je doktorka.

Najstarija majka do sada bila je druga Indijanka, Daldžinder Kaur iz Amricara, iz Pandžaba, koja je 2017. godine rodila dete u 72. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.