U trendu

Indonezija otkazala hodočašće u Saudijsku Arabiju

DŽAKARTA – Indonezija je, drugu godinu zaredom, otkazala hodočašće za građane države sa najvećom muslimanskom zajednicom na svetu, zbog zabrinutosti povodom pandemije kovida-19, izjavio je danas indonežanski ministar za verska pitanja.

„Zbog pandemije i zbog sigurnosti hodočasnika, vlada je odlučila da ove godine ponovo ne dozvoli odlazak indonežanskim hodočasnicima“, izjavio je indonežanski ministar Jakut Čolil Kumas, a prenosi agencija Rojters.

Jakut je rekao da Saudijska Arabija nije otvorila pristup najsvetijim mestima islama Meki i Medini.

„Nije samo u pitanju Indonezija. Nijedna država nije primila kvote, jer memorandum o razumevanju nije bio potpisan“, rekao je indonežanski ministar, dodajući da će oni koji su platili naknade za hadžiluk biti hodočasnici iduće godine.

Saudijska Arabija je zabranu uvedenu s ciljem suzbijanja širenja korona ukinula za putnike koji dolaze iz 11 zemalja, saopštila je saudijska državna novinska agencija, ali će i dalje, kako je saopšteno, biti na snazi mera karantina.

Stotine hiljada Indonežana svake godine ode na hadžiluk.

Za mnoge je to događaj koji se odigrava jednom u životu zbog postojećeg sistema kvota, prema kojem prosečno vreme čekanja na odlazak može biti 20 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.