U trendu

Indonezija počela imunizaciju kineskom vakcinom

DŽAKARTA – Indonezija je danas započela jednu od najvećih svetskih kampanja za vakcinaciju protiv COVID-19, pri čemu je i predsednik države Džoko Vidodo bio među onima koju su dobili prvu dozu vakcine „KoronaVak“, koju je razvio kineski „Sinovak Biotek“.

Cilj vakcinacije je da se imunizuje 181,5 miliona ljudi, a prvi koji su vakcinisani primili su danas „KoronaVak“, koju je razvio kineski „Sinovak Biotek“, i koju je indonežanski regulator odobrio za hitnu upotrebu u ponedeljak, prenosi Rojters

Odeven u belu košulju i sa zaštitnom maskom , predsednik Indonezije Džoko Vidodo dobio je vakcinu u predsedničkoj palati i istakao važnost kampanje vakcinacije u zemlji.

„Vakcinacija je važna da bi se prekinuo lanac prenosa COVID-19 i pružila zaštita i sigurnost svakom Indonežanu i pomoglo ubrzavanje ekonomskog oporavka zemlje“, rekao je Džokovi novinaraima nakon što je dobio vakcinu.
Ministar zdravlja Budi Gunadi Sadikin rekao je da će do februara biti imunizovano gotovo 1,5 miliona medicinskih radnika, a nakon toga javni službenici i opšta populacija u roku od 15 meseci.

Za razliku od mnogih zemalja, Indonezija namerava prvo da vakciniše svoje radno sposobno stanovništvo, a ne starije, delimično i zato što nema dovoljno podataka iz kliničkih ispitivanja o efikasnosti KoronaVak-a za starije ljude.

Vlada je rekla da dve trećine od 270 miliona stanovnika mora biti vakcinisano da bi se postigao kolektivni imunitet , a troškovi tog programa očekuju u iznosu višem od 5,26 milijardi dolara.

Indonezija je saopštila da su njena ispitivanja pokazala da KoronaVaK ima stopu efikasnosti od 65,3 odsto, ali su brazilski istraživači saopštili da je vakcina kod njih bila efikasna samo 50,4 odsto.

Turski istraživači rekli su u decembru da je kineska vakcina pokazala efikasnost od 91,25 odsto na osnovu preliminarnih podataka.
Indonezija očekuje da će dobiti još 122,5 miliona doza KoronaVak-a do januara 2022. godine, od toga oko 30 miliona doza do kraja prvog kvartala ove godine.

Takođe je obezbeđeno skoro 330 miliona doza drugih vakcina, uključujući i one proizvođača AstraZeneka i Fajzer i Biontek, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar