Indonezija: U neredima zbog rasizma ubijeno 20 ljudi

DZAKARTA – Najmanje 20 ljudi je ubijeno, uključujući i troje koje je ustrelila policija, u nasilnim protestima koje su pokrenule glasine da je jedan učitelj vređao učenika na nacionalnoj osnovi, u indonežanskoj provinciji Papua.

Besna gomila je zapalila zgrade lokalnih vlasti, prodavnice, automobile i motocikle na nekoliko puteva koji vode do kancelarije šefa grada Vamena, rekao je šef policije Papue.

Vojni portparol Papue Eko Darianto rekao je da je najmanje 16 civila, ukljucujuci 13 iz drugih provincija, ubijeno u Vameni, uglavnom zato što su bili zarobljeni u zapaljenim kućama ili prodavnicama.

Prema njegovim rečima, najmanje jedan vojnik i troje civila su stradali u drugim protestima koji su održani u glavnom gradu Papue Džajapuri.

Oko 65 civila je povređeno u Vameni, dok je petoro policajaca iz Džajapure u kritičnom stanju.

Kako se navodi, proteste su pokrenule glasine da je jedan učitelj, koji nije iz provincije Papua, nazvao učenika „majmunom“.

Policijska istraga nije našla nikakve dokaze o rasističkim ispadima u školi, međutim lažna informacija se proširila lokalnom zajednicom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.