U trendu

Inicijativa mladih lekara u HR zakazala veliki protest

ZAGREB – Inicijativa mladih lekara u Hrvatsksoj pozvala je na veliki protest 24. septembra ispred Ministarstva zdravstva, a jedan od njih Marin Smilović iz Čakovca kaže da imaju četiri zahteva među kojima je i zahtev za reformu zdravstvenog sistema.

„Prvo zahtevamo reformu zdravstvenog sistema za poboljšanje statusa pacijenata i lekara, želimo da pregovaramo za naša prava kao lekara, želimo reformu specijalističkog usavršavanja i korekciju koeficijenata složenosti poslova“, rekao je Smilović u razgovoru za hrvatski RTL.

Oni, kaže, žele izjednačavanje ugovornih obveza bez paušalnih iznosa.

Govoreći o tome kako je biti specijalizant u bolnici, Smilović kaže da je teško pogotovo u velikim bolnicama u kojima se radi puno sati prekovremeno sa puno neprospavanih noći.

Prema njegovim rečima, priliv pacijenata je veliki i teško je raditi u tako neorganizovanom zdravstvenom sistemu, a žele i bolju edukaciju.

„Mislim da će to biti jedan od najvećih protesta lekara u istoriji naše držae. Brojni ljudi se javljaju, organizuje se prevoz, puno kolega će doći“, rekao je Smilović i dodao da Inicijativa traži sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.
Rekao je da je iz Hrvatske otišao 1071 lekar, kao i da lično dobija brojne ponude za odlazak.

„Kolege rade od Švedske do Danske, Engleske, zadovoljniji su jer imaju uređeniji sistem. Ja bih voleo da ostanem ovde. Želim da se bavim medicinom da pomognem ljudima, pacijentima…“, rekao je Smilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.