U trendu

Inicijativa za nepoverenje vladi za sada nema većinu

PODGORICA – O nepoverenju vladi Dritana Abazovića, nakon što je sa patrijarhom srpskim Porfirijem potpisao Temeljni ugovor, crnogorski parlament će glasati 19. avgusta na inicijativu pet stranaka, predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koje imaju 36 poslanika.

Osim DPS inicijativi su se pridružile SDP, SD, Liberalna partija i Demokratska unija albanaca (DUA), a kao razlog je navedeno da je Temeljni ugovor upreren protiv državnih interesa.

Crnogorski parlament ima 80 poslanika, inicijativu je potpisalo njih 36 poslanika, što znači da im je za obaranje vlasti potrebno još najmanje pet da bi imali natpolovičnu većinu za izglasavanje nepoverenja izvršnoj vlasti, koja danas obeležava 100 rada.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, u slučaju da se ovoj inicijativi priključe bivši dugogodišnji koalicioni partneri DPS-a, Bošnjačka stranka (BS) s tri poslanika i Albanska lista s jednim, to i dalje neće biti dovoljno za obaranje vlade.

Biće im, kažu, potreban bar još jedan glas “stare većine”, odnosno pobedničke koalicije na izborima 30. avgusta 2020, koju su činili Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret (GP URA).

Vijesti pišu da im iz BS i Albanske koalicije nisu odgovorili hoće li glasati za inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi.

Ranije se spekulisalo da bi inicijativu koja bi vodila ka vanrednim izborima mogle da podrže Demokrate Alekse Bečića, ali se to nije desilo. Iz ove stranke su juče pozdravili potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i konstatovali da je to pitanje “apsolutno završeno” i da više ne može biti na stolu.

Ocenili su da je vlada doživela “potpuni politički krah”, a premijer izgubio poverenje najvećeg broja političkih subjekata, poručujući da će Predsedništvo stranke, kad za to dođe vreme, zauzimati stavove o daljim potezima.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica saopštio je sinoć na RTV Nikšić da je cilj svake opozicije da okonča nelegitimnu vlast, ali da njegova stranka ne želi da bude “bilo čiji izvođač radova” i “pomoćna radna snaga nekome od ljutih ili nervoznih konstituenata vlade”, prenele su Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar