U trendu

Injac: Vežbe VCG uskoro na poligonu Krivolak u SM

PODGORICA – Posle pobune meštna i čuvara Sinjajevine, vojska Crne Gore (VCG) uskoro će ponovno izvoditi vežbovna bojeva artiljerijska i gađanja ciljeva u vazduhu, na poligionu Krivolak u Severnoj Makedoniji, potvrdili su ministarka odbrane Olivera Injac i načelnik generalštaba VCG, brigadni-general Milutin Đurović.

Zbog nemanja sopstvenog poligona, VCG već nekoliko godina ne izvodi redovna vežbovna artiljerijska i gađanja cijeva u vazduhu, što se negativno odražava na borbenu gotovost.

“Vrlo brzo – tokom jula meseca, najkasnije početkom avgusta, pripadnici VCG ići će na poligon Krivolak u Severnoj Makedoiji…“, rekla je ministarka Injac i dodala da je nedavno obišla taj poligon i, kako kaže, bila je fascinirana njegovim dimenzijama i opremljenošću.

„Kolege iz Makedonije su prihvatile naš predlog da jedinice VCG takođe koriste ovaj poligon, pružile tome punu podršku i vrlo brzo ćemo to organizovati, bez obzira na sva ova finansijska ograničenja pod kojima funkcionišemo u ovoj godini“, kazala je Injac.

Kazala je da je sve već dogovoreno.

„Bojeva gađanja ćemo tamo realizovati jer će Krivolak uskoro biti definisan i kao zvanični NATO vežbovni poligon o čemu je procedura već u toku. To nam je relativno blizu jer smo tamo za nekih 4,5-5 sati vožnje, još sad po ovim novim auto-putevima preko Albanije i Kosova. Moći ćemo, dakle, da koristimo te kapaciteta, a onda ćemo naravno u onom jednom pametnom smislu, i mi njima moći nešto da ustupimo“, rekla je ministarka, prenele su podgoričke Vijesti.

Rekla je i da taj „regionalni koncept saradnje i tzv. pametne odbrane koji ovde možemo da implementiramo, ima puno potencijala, posebno imajući u vidu sve limite, ali i posebnosti koje svaki od ova tri odbrambena sistema NATO država – Crne Gore, Slovenije i Makedonije – imaju“.

Na pitanje podgoričkih Vijesti šta se događa sa Sinjajevinom i ranijim namerama Ministarstva odbrane u vreme dok ga je vodio Predrag Bošković (DPS) da na ovoj planini bude ustanovljen novi vežbovni i poligon za artiljerijska gađanja VCG, Injac je kazala da je to bio prvi problem koji ju je sačekao kada je pre šest meseci preuzela rukovođenje resorom odbrane.

“Imali smo jedno prilično naglašeno, radikalno nezadovoljstvo ljudi koji su protestovali na Sinjajevini, verujem i sa dosta razloga koje možemo proveravati, ali po meni, izgledaju kao opravdani.

Navela je da je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine zadužena da meri tzv. nulto stanje biodiverziteta i stanja životne sredine na Sinjajevini.

„Ono što sam mogla s isim uvidom u te materijale, utvrđeno je da tamo postoji dosta ekoloških resursa sa kojima treba biti oprezan“, istakla je Injac.

Istakla je da će priča o Sinjajevini kao vojnom poligonu biti okončana kada vlada stavi van snage svoju ranije donesenu odluku sa tim u vezi.

“Nije niko rekao da će poligon biti tamo, ni da neće. Postoje određene opreznosti, zbog kojih kao odgovorna osoba, ne želim sada da se istrčim i da govorim da će to tamo biti ili neće. Želim da se odradi sve ono što je neophodno i naprave sve analize kako bi se donela prava odluka“, rekla je Injac.

Inače, Krivolak je najveci poligon bivše SFRJ. JNA je još 1963. u najvećoj tajnosti započela sa organizovanjem i opremanjem velikog nenaseljenog prostora između Titovog Velesa, Štipa i Negotina. Vojni poligon pušten je u upotrebu 1969. Zauzima površinu od 22.564 hektara, odnosno 22 kilometra u pravcu sever-jug i 18 kilometara u pravcu istok-zapad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.