U trendu

IOM: Najmanje 480 migranata vraćeno u Libiju sa puta u Evropu

ŽENEVA – Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da su pripadnici obalske straže u Mediteranu tokom vikenda presreli najmanje 480 migranata iz Libije.
AP prenosi da je IOM u nedelju na Tviteru naveo da je 310 migranata vraćeno na obalu u subotu uveče, a dodatnih 173 u nedelju i da su oni među ukupno 4.500 ljudi koji su ove godine vraćeni u Libiju nakon pokušaja opasnog prelaska Sredozemnog mora na putu u Evropu.

Na fotografijama koje je objavio IOM prikazane su radnice kako distribuiraju ćebad migrantima nakon što su stigli na kopno, ali agencija UN je takođe izrazila prigovor na tretman migranata u ovoj ratom razorenoj zemlji.

„Mi tvrdimo da Libija nije sigurna luka“, navedeno je u objavi IOM-a, prenosi agencija.
AP navodi da se poslednjih godina Evropska unija udružila sa libijskom obalskom stražom i drugim lokalnim grupama kako bi tako zaustavila migracije, a da organizacije za zaštitu ljudskih prava poručuju da takva politika ima za posledicu da su migranti prepušteni na milost i nemilost naoružanim grupama i da su zatvarani u oskudnim pritvornim centrima u kojima su često zlostavljani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.