U trendu

Iračke snage ušle u pregradja Mosula

Iračke specijalne snage ušle su danas u pregradja Mosula i napreduju dalje, uprkos žestokom otporu ekstremista Islamske države (ID) koji kontrolišu taj grad, saopštili su irački bezbednosni zvaničnici.

General Sami al-Aridi rekao je da su iračke snage ušle u Gogjali, pregradje na obodima Mosula, koje je udaljeno samo 800 metara od centralnog okruga Karama.

Kako je naveo, ekstremisti ID su postavili betonske zidove kako bi blokirali pristup Karami, a eksplozivne naprave su postavljene na ulicama u gradu.

Izveštač Bi-Bi-Sija (BBC) takodje je potvrdio da su iračke snage ušle u pregradja poslednjeg uporišta ID u Iraku, navodeći da ekstremisti pružaju jak otpor.

Ovo je prvi put u poslednje dve godine da su iračke snage uspele da udju u Mosul, od kako je ID osvojila taj grad 2014. godine, navodi agencija AP.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 17.000 stanovnika je pobeglo iz tog iračkog grada, a strahuje se da će 700.000 ljudi biti primorano da napusti svoje domove.

Iračke snage pokrenule su veliku ofanzivu za oslobadjanje Mosula, drugog po veličini grada, i poslednjeg uporišta ID u Iraku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.