U trendu

Irak povukao otpravnika poslova iz Ankare zbog napada

BAGDAD – Irak je pozvao svog otpravnika poslova u Turskoj na konsultacije, nakon što je optužio Ankaru da je izvršila napad na veliko odmaralište u severnoj provinciji Dohuk u kome su stradali civili, prenosi Rojters pozivajući se na iračku agencija INA.

Turska negira tvrdnje Iraka da je izvršila napad, u kojem je ubijeno najmanje osam turista i ranjene još 23 osobe, uz ocenu da je reč o terorističkom činu.

„Žestoko artiljerijsko bombardovanje“ pogodilo je odmaralište u Zahu, gradu na granici između iračkog Kurdistana i Turske, izvestila je iračka državna televizija.

Iračka vlada je takođe naložila ministarstvu inostranih poslova da turskom izaslaniku u Bagdadu uruči prostest zbog napada.

„Turske snage su očigledno počinile kršenje suvereniteta Iraka“, napisao je irački premijer Mustafa al-Kadimi na Tviteru.

Predsednik Barham Salih takođe je osudio ovaj napad.

Sjedinjene Države su saopštile danas da snažno podržavaju suverenitet Iraka i osudile ubijanje civila u ovom napadu, prenosi Rojters.

„Ubijanje civila je neprihvatljivo i sve države moraju da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu, uključujući i zaštitu civila“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Među žrtvama su bila i deca, među njima i jednogodišnjak, naveo je lokalni ministar zdravlja u saopštenju, dodajući da su sve žrtve umrle pre nego što su stigle u bolnicu, navodi britanska agencija.

Desetine Iračana okupilo se ispred turske ambasade u Bagdadu u znak protesta zbog napada, a glavni izaslanik Ujedinjenih nacija u Iraku takođe je osudio ovaj čin u izjavi objavljenoj na Tviteru i pozvao na istragu.

Ankara je saopštila da izražava žaljenje zbog žrtava u napadu i dodala da Turska maksimalno vodi računa da izbegne civilne žrtve ili oštećivanje istorijskih i kulturnih objekata u svojim protivterorističkim operacijama protiv zabranjene milicije Kurdistanske radničke partije (PKK) i drugih.

„Turska je spremna da preduzme svaki korak kako bi istina izašla na videlo“, navodi se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova, uz napomenu da su operacije turske vojske u skladu sa međunarodnim pravom.

Ankara je u saopštenju sugerisala i da su snage koje pripadaju Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) izvele napad i pozvala iračku vladu da ne daje komenatare „pod uticajem retorike i propagande te terorističke organizacije“, kao i da se „angažuje na saradnji na otkrivanju počinilaca ovog okrutnog čina“.

Turska redovno izvodi vazdušne napade u severnom Iraku i šalje svoje snage u okviru kontinuirane kampanje u ovoj zemlji i Siriji protiv pripadnika kurdskih milicija koje Ankara smatra terorističkim grupama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.