Irak: Sedam demonstranata ubijeno u Nasiriji

BAGDAD – Najmanje sedam demonstranta je ubijeno u južnom iračkom gradu Nasirija, kada je jedna grupa učesnika antivladinih protesta pokušala da upadne u kancelariju lokalnog zvaničnika, saopštili su policija i izvori iz zdravstvene službe.

Iz policije navode da se jedna grupa učesnika protesta odvojila od više hiljada demonstranata okupljenih u centru Nasirije kako bi upala u kancelariju lokalnog zvaničnika, prenosi Rojters.

Čuvari su potom zapucali na demonstrante pošto su oni zapalili zgradu, dodaje policija.

AP je preneo da su četiri osobe ubijene nakon što su pogođene suzavcem, kao i da su policajci pogodili trojicu demonstranata kada su napali kancelariju pokrajinskog zvaničnika u južnom gradu Nasirija.

U gradu na pretežno šiitskom jugu došlo je do posebno nasilnih protesta poslednjih nedelja zbog cega je u petak uveden 24-casovni policijski čas, kao i u južnom gradu Basri.
Inače, najmanje 48 odoba je ubijeno od kada su protesti nastavljeni ove nedelje, a nakon što je 149 ljudi ubijeno u talasu demonstracija početkom ovog meseca.

Spontani protesti bez lidera usmereni su na politički establišment koji je došao na vlast posle američke invazije 2003. godine, a koje mnogi krive za spiralnu korupciju i loše javne usluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.