U trendu

Iran: DŽafar Panahi poslat na izdržavanje zatvorske kazne

TEHERAN – Iransko pravosuđe naložilo je danas da DŽafar Panahi, jedan od vodećih filmskih stvaralaca u zemlji, mora da odsluži šestogodišnju zatvorsku kaznu od pre jedne decenije koja nikada nije izvršena.

Iranski sud potvrdio je presudu poznatom reditelju Panahiju, koji je poslat u zatvor na odsluženje šestogodišnje kazne, rekao je portparol iranskog pravosuđa Masud Setaješi, prenosi AP.

„Džafar Panahi je 2010. godine osuđen na šest godina zatvora. Ta kazna je konačna i izvršna“, rekao je Setaješi.

On je naveo je da je umetnik disident, osuđen 2010. na šest godina zatvora i 20-godišnju zabranu režiranja i pisanja filmskih scenarija, putovanja i obraćanja u medijima, zbog „propagande protiv režima“, poslat u pritvorski centar Evin na izdržavanje kazne.

Iako je Panahiju bilo zabranjeno da putuje proteklih godina, kazna nikada nije izvršena i on je nastavio da snima filmove, koji su prikazivani u inostranstvu i osvajali brojna priznanja.

Osvojio je nagradu za najbolji scenario 2018. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, za film „Tri lica“.

Za ostvaranje „Taksi Teheran“ 2015. godine dobio je nagradu za najbolji film na Berlinskom festivalu.

Vlasti su uhapsile Panahija prošle nedelje, po dolasku na sud u Teheranu da bi pratio slučajeve drugih reditelja, Mohameda Rasulofa i Mostafe Aleahmada koji su optuženi ranije ovog meseca za podrivanje državne bezbednosti izražavanjem protivljenja na društvenim mrežama vladinom nasilnom suzbijanju nemira na jugozapadu zemlje,navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar