U trendu

Iran: Izlazak iz zatvora i nove optužbe protiv Zagari-Redklif

TEHERAN – Britanka iranskog porekla Nazanin Zagari-Ratklif odslužila je petogodišnju kaznu zatvora u Iranu zbog navodnog kovanja zavere za rušenje vlasti, ali je sada suočena sa novim optužbama.

Ona bi trebalo da se pojavi pred iranskim sudom 14. marta zbog navodne propagande protiv režima u Teheranu, učešća u protestima ispred ambasade Irana u Londonu i davanja izjave BBC-jevom informativnom programu za Iran, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

„Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei pomilovao je prošle godine moju branjenicu, ali je ona provela još godinu dana u kućnom pritvoru, sa nanogicom. Nazanin Zagari-Ratklif sada je slobodna“, potvrdio je njen advokat.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab je pozdravio oslobađanje Zagari-Ratklifove, ali je upozorio da je nastavak kampanje iranskih vlasti protiv nje nedopustiv.

„Njoj što pre mora biti odobren povratak porodici u Velikoj Britaniji“, poručio je Rab, a suprug Ričard Ratklif ocenio je da je njeno zadržavanje u Iranu protivzakonito jer je odslužila svoju kaznu i protiv nje se ne vodi drugi krivični postupak.

Suprug Nazanin Zagari-Ratklif izrazio je uverenje da režim u Teheranu koristi slučaj njegove žene kao monetu za potkusurivanje u odnosima sa zvaničnim Londonom jer pokušava da naplati od Velike Britanije dug od 400 miliona dolara koje Britanci odbijaju da vrate uz argumentaciju da je Iran pod sankcijama.

Sama Nazanin Zagari-Ratklif je ranije iznela tvrdnje da su iranske vlasti tokom istražnog postupka i saslušanja pokušavale da je nagovore da radi kao iranski obaveštajac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar