U trendu

Iran: Izvršena smrtna kazna nad napadačem na sveštenike

TEHERAN – Iranske vlasti su jutros izvršile smrtnu kaznu vešanjem nad muškarcem osuđenim za ubistvo nožem dvojice sveštenika jednog šiitskog svetilišta poštovanog među vernicima, prenela je državna televizija te zemlje.

U izveštaju se navodi da je smrtna kazna izvedena vešanjem nakon što je Vrhovni sud zemlje potvrdio presudu koju je ranije doneo Revolucionarni sud u gradu Mašhadu, na severoistoku Irana gde se dogodio zločin, prenosi AP.

Osuđeni muškarac je identifikovan kao Abdolatif Moradi, osuđen za napad nožem na trojicu sveštenika, od kojih je dvoje podleglo povredama, jedan odmah na mestu izvršenja zločina, a drugi kasnije u bolnici.

U međuvremenu je iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim saopštila da je Moradi bio državljanin Uzbekistana koji je ilegalno ušao u Iran preko Pakistana pre godinu dana.

U izveštajima policije se ne navodi koji je bio motiv smrtonosnog napada nožem, ali ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi je neposredno nakon izvršenja ovog krivičnog dela rekao da je reč o „terorističkom napadu“.

On je obećao da će Iran goniti počinioce i sve „takfirije“, termin koji se koristi za ekstremiste sunite koji druge muslimane smatraju nevernicima.

Još četiri osobe uhapšene su pod optužbom da su sarađivali u napadu na sveštenike u Mašhadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.