Iran najavio proterivanje nuklearnih inspektora UN

TEHERAN – Iran je najavio proterivanje nuklearnih inspektora UN, ukoliko do 21. februara SAD ne budu ukinule sankcije.

Iranski parlament je lane u novembru izglasao zakon koji nalaže vladi da ukoliko se ne ublaže sankcije protiv Irana, obustavi inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja od strane Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i naredi obogaćivanje uranijuma iznad limita ustanovljenih Teheranskim sporazumom iz 2015. godine, preneo je Rojters.

„Tim zakonom je predviđeno da, ukoliko Amerikanci ne ukinu finansijske, bankarske i naftne sankcije do 21. februara, mi ćemo definitivno isterati inspektore IAEA i prekinuti dobrovoljnu primenu odredbi protokola“, izjavio je zakonodavac Ahmad Amirabadi Farahani.

Vlasti u Teheranu su saopštile prošlog ponedeljka da su ponovo počele sa 20 procentnim obogaćivanjem uranijuma u svojim podzemnim postrojenjima, kršeći tako nuklearni sporazum sa najvećim nuklearnim silama i komplikujući napore novoizabranog poredsednika SAD Džoa Bajdena da vrati Ameriku u međunarondi nuklearni sporazum.

Teheran je u više prilika ponavljao da brzo može da obustavi svoje kršenje sporazuma, ukoliko bi Vašington ukinuo snakcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.