U trendu

Iran: Održani skupovi povodom zauzimanja ambasade SAD 1979.

TEHERAN – Iran je danas održao godišnje skupove povodom zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine.

Radikalni studenti koji su podržavali islamsku revoluciju upali su u američku ambasadu ubrzo nakon pada šaha koga su podržavale SAD i držali 52 Amerikanaca kao taoce 444 dana, preneo je Rojters.

Dve zemlje od tada su neprijatelji, a nedavno su se pojavile nove tenzije.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolajan kritikovali su američkog predsednika DŽozefa Badena dan pošto je on obećao da će „osloboditi Iran“.

Državna televizija objavila je snimke demonstracija protiv Amerike na kojima su se širom zemlje okupile desetine hiljada ljudi na Nacionalni dan borbe protiv globalne arogancije, uzvikujući „Smrt Americi“, dok su školska deca nosila transparente na kojima je izražena podrška zauzimanju ambasade.

Ti skupovi su suprotnost talasu masovnih protesta koji su se proširili zemljom nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koju je policija za moral uhapsila u Teheranu jer nije nosila pravilno hidžab.

Iranske vlasti pozvale su danas snage bezbednosti da brzo uguše te proteste koji su zahvatili sve slojeve društva, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar