Iran oslobodio južnokorejski tanker i kapetana

SEUL – Iran je danas oslobodio južnokorejski brod i njegovog kapetana koji su bili zadržani od januara, nakon što je Južna Koreja obećala da će pokušati da obezbedi oslobađanje iranskih sredstava zamrznutih u južnokorejskim bankama zbog američkih sankcija, potvrdio je Rojtersu jedan južnokorejski zvaničnik.

Agencija navodi da se Iran ranije u februaru složio da oslobodi svih 20 članova posade, izuzev kapetana, nakon što je južnokorejski zamenik ministra spoljnih poslova posetio Teheran.

Zvaničnik južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova rekao je Rojtersu da su obe strane saglasne da brod nije u vezi sa zamrznutim sredstvima Teherana, a Južna Koreja je obećala da će pomoći u oslobađanju novca.

Južnokorejsko ministarstvo saopštilo je da je brod napustio Iran nakon završetka administrativnih postupaka,a zahtev za oslobađanjem sredstava nije pomenut, navodi agencija.

Iranske vlasti zaplenile su u januaru južnokorejski tanker u Ormuskom moreuzu pod optužbom da zagađuje vode hemikalijama, a to je pokrenulo diplomatski spor dve zemlje u kome je Iran tražio da Južna Koreja oslobodi sedam milijardi dolara sredstava zamrznutih u južnokorejskim bankama zbog američkih sankcija.
Zamrzavanje sredstava povezano je sa američkim sankcijama koje je Vašington ponovo uveo Teheranu 2018. godine nakon što se tadašnji predsednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum Irana sa svetskim silama iz 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.