Iran: Pogubljen vođa „Armije pravde“ zbog ubistva dva vojnika

TEHERAN – Ministarstvo pravde Irana obavestilo je na svom sajtu da je danas pogubljen militant Džavid Deghan, osuđen za ubistvo pripadnika Revolucionarne garde, dan nakon što su Ujedinjene nacije pozvale iranske vlasti da mu poštede život, prenosi Rojters.

Iranski sajt „Mizan onlajn“ preneo je da je Džavid Deghan, za koga je naveo da je vođa sunitske ekstremističke organizacije Džaiš al-Adl ili Armije pravde, obešen zbog ubistva dvojice vojnika pre pet godina u jugoistočnoj provinciji Sistan-Baludžistan, navodi agencija.

U jučerašnjoj objavi na Tviteru, Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) pozvala je na zaustavljanje najavljenog pogubljenja Deghana, koji pripada etničkoj manjini Baludža, i osudila niz od najmanje 28 pogubljenja od sredine decembra u Iranu, među kojima su i pripadanici manjinskih grupa.

Organizacija Amnesti internešenel saopštila je da se sud koji je osudio Deghana oslanjao na priznanje iznuđeno mučenjem i ignorisao ozbiljne zloupotrebe u postupku od strane pripadnika Revolucionarne garde i iranskog tužilaštava tokom istrage.

Siromašna iranska provincija Sistan-Baludžistan koja se graniči sa Avganistanom i Pakistanom već duže vreme je poprište sukoba između iranskih snaga bezbednosti i sunitskih ekstremista i švercera narkotika, a većinu stanovništva u toj provinciji čine suniti iako su šiiti najbrojniji u Iranu.

„Džaiš al-Adl“ ili „Armije pravde“, čiji su ciljevi veća prava i bolji životni uslovi za etničku manjinu Baludža, preuzela je odgovornost za nekoliko napada na iranske snage bezbednosti u provinciji Sistan-Baludžistan u poslednjih nekoliko godina, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.