Iran pozvao IAEA da ne objavljuje detalje o nuklearnom programu

Iran je danas pozvao Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da izbegava objavljivanje „nepotrebnih“ detalja o iranskom nuklearnom programu, dan nakon što su Nemačka, Francuska i Velika Britanija pozvale tu zemlju da odustane od najnovijeg planiranog kršenja medjunarodnog nuklearnog sporazuma s velikim silama, prenose lokalni mediji.

Iransko nuklearno odeljenje zatražilo je od IAEA da izbegava objavljivanje detalja koji mogu dovesti u zabunu, navodi se u izveštaju lokalne TV stanice.

Nemačka, Francuska i Velika Britanija su juče pozvale Iran da odustane od najnovijeg planiranog kršenja medjunarodnog nuklearnog sporazuma s velikim silama, navodeći da Teheran nema verodostojnu civilnu upotrebu za uranijum u obliku metala.

IAEA je u četvrtak saopštila da ju je Iran obavetio da je počeo da instalira opremu za proizvodnju uranijuma u obliku metala. IAEA je tada navela da Iran ostaje pri planovima da istražuje i razvija proizvodnju uranijuma u metalnom obliku, u skladu s „proklamovanim ciljem da dizajnira poboljšanu vrstu goriva“. 

Iran je, medjutim, danas reagovao rekavši da je IAEA obaveštena pre gotovo dve decenije o planovima za proizvodnju uranijuma u metalnom obliku za proizvodnju uranijum silicida, goriva koje se koristi u nuklearnim reaktorima, a koje je bezbednije i ima veću snagu od goriva na bazi uranijum oksida, koje Iran trenutno proizvodi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.