U trendu

Iran: SAD odlazu pregovore o ozivljavanju nuk. sporazuma

TEHERAN – Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani optužio je danas SAD da odlažu indirektne pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i istakao da razmena zatvorenika sa Vašingtonom nije povezana sa pregovorima o nuklearnom sporazumu.

Kanani je naglasio da nekoliko pitanja treba da se reše i da su ta pitanja veoma bitna, preneo je Rojters.

„Amerikanci odlažu pregovore, a primetna je i neaktivnost Evropljana. Americi i Evropi je potreban sporazum više nego Iranu“, kazao je portparol.

On je dodao da Teheran želi održiv dogovor koji će sačuvati iranska legitimna prava.

„Naglašavamo da je razmena zarobljenika sa Vašingtonom odvojeno pitanje i nema ništa sa procesom pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine“, poručio je Kanani.

SAD su nekoliko puta zatražile puštanje nekoliko Amerikanaca iranskog porekla koji su pritvoreni u Iranu, dok je Teheran tražio da se oslobodi nekoliko Iranaca pritvorenih zbog povezanosti sa američkim sankcijama.

Iran je tražio garancije da nijedan budući predsednik SAD neće odustati od sporazuma ukoliko se oživi, kao što je to uradio Donald Tramp 2018. godine i uveo oštre sankcije Teheranu.

Međutim, kako dodaje Rojters, predsednik SAD DŽozef Bajden ne može da da takve garancije jer je dogovor „više političko razumevanje, nego pravno obavezujući ugovor“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.