U trendu

Iran: Seul treba da izbegne politizaciju zaplene tankera

TEHERAN – Iranske vlasti juče su upozorile Južnu Koreju da ne treba da politizuje to što je Teheran zaplenio južnokorejski tanker, zatraživši od Seula da oslobodi sedam milijardi dolara sredstava zamrznutih zbog američkih sankcija nametnutih Iranu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Južne Koreje Čoi Džong-kun doputovao je danas u Teheran kako bi razgovarao o oslobađanju broda „Hankuk Čemi“ pod zastavom Južne Koreje, koji je garda zaplenila u ponedeljak u blizini strateškog Ormuskog moreuza, prenosi Rojters.

Iranski zamenik ministra spoljnih poslova Abas Arakči rekao je Čoiju da bi Seul „trebalo da se suzdrži od politizacije tog pitanja i besplodne propagande i da dozvoli da se odvijaju pravni postupci“.

„Već oko dve i po godine južnokorejske banke su zamrzle iranske fondove…to je neprihvatljivo…Prema našem mišljenju, to je više zbog nedostatka političke volje Seula da reši ovo pitanje, nego zbog američkih sankcija“, rekao je Arakči poluzvaničnoj iranskoj novinskoj agenciji Fars.

Iran je ranije negirao navode da zaplena tankera sa dvadesetočlanom posadom predstavljala uzimanje talaca, ističući da Seul taj koji iranska sredstva drži kao „taoce“.

Portparol iranske vlade rekao je u utorak da je brod u Ormuskom moreuzu zaplenjen na osnovu naloga iranskog suda zbog „zagađenja životne sredine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.