U trendu

Iran uhapsio 17 špijuna CIA, neki osuđeni na smrt

TEHERAN – Iran je uhapsio 17 špijuna koji rade za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i neki od njih su osuđeni na smrtnu kaznu, saopštila je danas iranska državna televizija.

Ministarstvo za obaveštajne poslove saopštilo je da je razbilo špijunsku mrežu CIA i da je 17 špijuna uhapšeno, prenela je agencija Rojters.

Rojters prenosi navode poluzvanične iranske agencije Fars da su neki od uhapšenih osuđeni na smrtnu kaznu.

Hapšenja su se dogodila tokom proteklih meseci, a uhapšeni su radili na „osetljivim mestima“ u vojnim i nuklearnim objektima, izjavio je iranski obaveštajac na konferenciji za novinare u Teheranu, preneo je AP.

On nije rekao koliko ih je dobilo smrtnu kaznu niti kada su kazne izrečene.

Iranski zvaničnik nije rekao svoje ime, ali je identifikovan kao direktor Odeljenja za borbu protiv špijunaže iranskog Ministarstva za obaveštajne poslove.

Takav postupak je veoma neuobičajen u Iranu, jer se zvaničnici obično identifikuju na konferencijama za štampu, navela je američka novinska agencija.

Takođe je retko da se predstavnici obaveštajnih službi pojavljuju pred medijima.

Saopštenje o hapšenjima dolazi u trenutku kada je nuklearni sporazum Irana sa svetskim silama pod znakom pitanja i povećanih napetosti u regionu Persijskog zaliva.
Kriza je proizašla iz odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prošle godine povuče Sjedinjene Američke Države iz sporazuma sa Iranom i pooštri sankcije toj zemlji.

(Tanjug)

3 komentara
  1. bambi

    Izmedju Irana i Amerike nece biti nikada sukoba. Ova silna huskanja sa diplomatama, tankerima, drognovima je sve unapred isplanirano. Naime citav performans ima za cilj skretanje teme sa dva potencijalno opasna zarista koja mogu dovesti do sukoba vecih razmera. To je izraelsko libanski sukob i sukob u Kasmiru.

  2. Amer

    Sad ce ameri da dobiju cenovnik, koliko li kosta zivot anerickog spijuna na iranskom trzistu? 😜

  3. Anonimni

    Bravo Iranci tamo se to radi

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike