U trendu

Iran: Uskoro nastavljamo indirektne pregovore sa SAD

TEHERAN – Indirektni pregovori Irana sa SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine uskoro će biti nastavljeni, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian na zajedničkoj konferenciji za novinare s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom u Teheranu.

„Spremni smo da nastavimo razgovore u narednim danima. Za Iran je važno da dobije sve ekonomske koristi koje podrazumeva sporazum iz 2015. godine“, naveo je Amir-Abdolahian dodajući da je sa Boreljom imao „dug, ali pozitivan sastanak“.

Borelj je naglasio da očekuje da će u narednim danima razgovori biti nastavljeni, a nesporazumi prevaziđeni, preneo je Rojters.

„Prošla su tri meseca i moramo da ubrzamo rad. Veoma sam srećan zbog odluke koja je doneta u Teheranu i Vašingtonu“, izjavio je Borelj.

Boreljova današnja poseta Iranu je deo nastojanja EU da reši nesporazum te zemlje i SAD oko ponovnog uspostavljanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Vlasti SAD su ranije u junu ove godine saopštile da čekaju konstruktivan odgovor Irana o „oživljavanju“ sporazuma iz 2015, prema kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian pozvao je prošle nedelje Vašington, koji je izašao iz sporazuma, a zatim uveo sankcije Teheranu tokom Trampove administracije 2018, da „bude realan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar