U trendu

Iran zaplenio VB tanker, Tramp razgovarao sa Makronom

TEHERAN – Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u Ormuskom moreuzu zaplenila britanski naftni tanker „Stena Impero“, javila je danas iranska državna televizija, a firma „Nordern marin“ koja pripada švedskoj kompaniji „Stena AB“ tvrdi da je tanker prolazio kroz međunarodne vode, prenosi Rojters.

Iranska televizija objavila je da je tanker zaplenila na zahtev pomorskih vlasti iranske pokrajine Hormozgan zbog toga što „nije poštovao međunarodna pomorska pravila“.

Navodi se da je tanker odveden do obalskog područja i predat vlasti koje će „preduzeti neophodne pravne korake“.

„Nordern marin menadžment“ je saopštio da je tankeru tokom prolaska kroz Ormuski moreuz, dok je plovilo bilo u međunarodnim vodama, prišao helikopter i da nisu u stanju da kontaktiraju tanker koji ide ka severu prema Iranu.

Navedeno je da je na palubi bilo 23 mornara i da nemaju informacije da je iko povređen.

Portparol Saveta za nacionalnu Bele kuće Geret Markis izjavio je da je Vašington upoznat s izveštajim o iranskoj zapleni britanskog tankera.

„SAD će nastaviti da rade zajedno sa našim saveznicima i partnerima kako bismo branili našu bezbednost i interese protiv malignog ponašanja Irana“, kazao je Markis.

Izvršni direktor britanske Pomorske komore Bob Sangvineti saopštio je da ta organizacija „bezrezervno osuđuje“ zaplenu tankera.

„Ovaj incident predstavlja eskalaciju. Iako pozivamo na umeren odgovor, jasno je takođe da dodatna zaštita trgovačkih plovila mora da usledi kako bi se osigurala bezbednost radi garantovanja slobodnog protoka trgovine u regionu“, naveo je u saopštenju Sangvineti.

AP prenosi da je u vreme kada je iranska Revolucionarna garda objavila da je zaplenila britanski tanker Bela kuća saopštila da je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom kako bi razgovarali o Iranui i aktuelnim naporima usmerenim ka osiguravanju toga da Teheran ne napravi nuklearno oružje.

Agencija navodi da je Makron zauzeo vodeću ulogu u pokušaju spasavanja nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, koji se raspada od kada je Tramp povukao SAD iz ovog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.