U trendu

Iranska vlada pozvala nemačkog i francuskog ambasadora

TEHERAN – Iranske vlasti pozvale su nemačkog ambasadora u Teheranu da izraze negodovanje zbog toga što je EU osudila jučerašnje pogubljenje iranskog novinara Rukolaha Zama (47), koji je svojim tekstovima i angažovanjem inspirisao masovne opozicione proteste u Iranu 2017. godine.

Nakon što su ga iranske vlasti otele prošle godine dok je putovao susednim Irakom, Zam je pritvoren, osuđen i juče pogubljen, što je i nemačko ministarstvo inostranih poslova okvalifikovalo kao šokantan potez i „otmicu u stranoj zemlji i prisilni povratak u Iran“.

U izveštaju AP se navodi da će iranska vlada pozvati i francuskog ambasadora u Teheranu zbog reakcije ministarstva inostranih poslova Francuske na pogubljenje Zama.

„To je varvarski, nedopustiv zločin“, navodi se između ostalog u saopštenju Ke D’Orseja i osuđuje „teško kršenje slobode govora u Iranu“.

Zam je žive u egzilu u Francuskoj, kada je otet u Iraku i prebačen u Iran.

Najavljujući egzekuciju, iranska državna televizija nazvala je Zama „predvodnikom pobune“.

On je jedan od trojice opozicionih aktivista za koje se veruje da su oteti u inostranstvu.

Pored njega, iranska tajna služba je po svemu sudeći u julu otela u Dubaiju jednog iranskog disidenta, člana militantne opozicione organizacije koji živeo u egzilu u Kaliforniji.

Veruje se i da je u Ankari otet bivši lider pokreta Arapska borba za oslobođenje Ahvaza, iranskog separatističkog pokreta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.