U trendu

Iranski ministar kritikovao zapovednika Islamske garde

TEHERAN – Iranski ministar spoljnih poslova DŽavad Zarif je, u procurelom audio-snimku, kritikovao moć zapovednika Islamske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Sulejmanija u iranskoj diplomatiji.

Zarif je, takođe, priznao da je njegov uticaj kao ministra spoljnih poslova na iransku spoljnu politiku ponekad bio „nula“, prenosi britanski list „Gardijan“.

NJegovi komentari su deo intervjua, koji je, prema priznanju iranskog ministarstva spoljnih poslova, Zarif dao u martu 2020. godine, ali čiji je smisao „iskrivljen“ selektivnim citatima.

Procureli intervju je ekskluzivno objavio „Iran internešnel“, televizijski kanal na persijskom jeziku koji zvanični Teheran smatra neprijateljskim i u vlasništvu Saudijske Arabije.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova priznalo je da je sedmočasovni intervju verodostojan, ali da je zamišljen kao interni zapis.

Ministarstvo spoljnih poslova, takođe, tvrdi da su odlomci „iskrivljeni“ i da su uokvireni tako kako bi Zarif dao neprimereno negativan pogled na Sulejmana.

Na komandanta Sulejmanija je izvršen atentat američkim dronom u januaru 2020. godine, podseća „Gardijan“, i dodaje da su zvanične kritike na račun uticaja IRGC-a na iransku spoljnu politiku izuzetno retke.

Objavljivanje ovog snimka dolazi u uslovima zaoštravanja spora u Iranu povodom mogućeg postizanja novog sporazuma sa Zapadom u pogledu oživljavanja nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

U toku su indirektni razgovori između Irana i SAD-a u Becu, a ove nedelje očekuje se njihov nastavak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.