U trendu

Iranski nuklearni sprazum moguć danas

Istorijski sporazum o iranskom nuklearnom programu počeo je da dobija konačne obrise rano jutros  pošto su prevaziđene poslednje prepreke, rekli su diplomatski izvori i najavili da je moguće da će se tokom jutra objaviti dogovor.

Diplomata s kim je agencija AP razgovarala danas pred zoru naveo je da je finalno redigovanje sporazuma u toku. Drugi diplomata je rekao da je okvirno dogovoreno da se objavi da je postignut sporazum u 10.00 časova, čime je nagovestio da je sporazum skoro završen.

Tokom jučerašnjeg dana, 17. dana pregovora u ovoj rundi u Beču, stizale su stalne najave da je moguće da će u toku dana sporazum biti objavljen.

Juče je izgledalo da se američki i iranski pregovarači bore da uklone poslednje prepreke dogovoru, ali i je i izgledalo da će za manje od dve nedelje probiti i četvrti rok za postizanje sporazuma. Poslednji rok bio je u ponedeljak u ponoć.

Iran vodi pregovore sa šest svetskih sila SAD, Kinom, Rusijom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

Cilj pregovora je da se postigne konačni sporazum kojim bi se ograničio iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Iran je uvek govorio da je njegov nuklearni program isključivo za mirnodopske svrhe ali Zapad strahuje da on može da se iskoristi za pravljenje atomskog oružja.

Privremeni sporazum sa svetskim silama o ograničenju iranske sposobnosti obogaćivanja uranijuma na snazi je 20 meseci.

Jedan visoki diplomata rekao je noćas da najnoviji nacrt uključuje kompromis između Vašingtona i Teherana kojim je predviđeno da inspektori UN mogu da traže posete iranskim vojnim lokacijama u okviru svoje nadzorne misije. 

Pristup vojnim lokacijama međutim ne mora automatski da se dozvoli, i čak iako se dozvoli može biti odložen, što bi kritičari sporazuma sa Iranom mogli da protumače kao davanje Teheranu mogućnost da prikrije bilo kakve znake nepoštovanja svojih obaveza.

Ipak, ovaj aranžman je veliko odstupanje od ranijih tvrdnji iranskih zvaničnika da nikad neće dozvoliti inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pristupe njegovim vojnim lokacijama, smatrajući da je to prikrivena špijunaža njegovih vojnih tajni.

Kako se u ponedeljak u ponoć približavao poslednji produženi rok za postizanje sporazuma diplomate su navele da su glavni elementi nuklearnog sporazuma dogovoreni pre više dana.

Iranski predsednik Hasan Rrohani na kratko je podigao očekivanja da je došlo do konačnog dogovora u napisu na Tviteru koji je kasnije povučen i modifikovan da uključi jedan uptini oblik rečenice.

Predloženi sporazum sadrži dugoročna i proverljiva ograničenja iranskog nuklearnog programa, a uklanjanjem međunarodnih sankcija obezbeđuje Islamskoj Republici desetine milijardi dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.