U trendu

Iranski poslanici traze odlučne akcije protiv demonstranata

TEHERAN – Grupa od 227 iranskih poslanika zatražila je danas od pravosudnih organa da preduzmu odlučne akcije protiv „počinioca nemira“, u vreme kada ove zemlja pokušava da suzbije najveće proteste protiv vlade u proteklih nekoliko godina, koji su u septembru izbili nakon smrti 22-ogodišnje Mahse Amini.

Iranski poslanici oglasili su se nakon što je iranska agencija za ljudska prava (HRANA) objavila da je do 5. novembra u nemirima stradalo 318 učesnika protesta, od kojih je 49 maloletnika.

Kako je navela HRANA, ubijeno je i 38 članova bezbednosnih snaga, prenosi Rojters.

Iranski državni mediji objavili su prošlog meseca da je ubijeno više od 46 pripadnika bezbednosnih snaga.

„Tražimo od pravosuda da se odlučno pozabavi počiniocima ovih zlocina i svima onima koji su pomagali u zlocinima i provocirali nerede“, navodi se u saopštenju 227 poslanika iranskog parlamenta, koji predvode trvdokorni poslanici, a koji broji ukupno 290 poslanika.

U međuvremenu protesti su danas nastavljeni u više iranskih gradova, uključujući u Teheranu, Jazdu i Raštu, navode grupe za zaštitu ljudskih prava, a pokazuju i snimci objavljeni na društvenim medijima.

Rojters napominje da nije mogao da potvrdi verodostojnost tih navoda.

Protesti u Iranu izbili su nakon što je 22-ogodišnja Amini preminula u istražnom zatvoru iranske policije za moral, gde je privedena zbog „neprikladnog nošenja hidžaba“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar