U trendu

Irska će pokušati da pomogne da se u S. Irskoj stvori šira koaliciona vlad

DABLIN – Premijer Republike Irske Lio Varadkar obećao je danas da će pojačati napore da sa britanskim kolegom Rišijem Sunakom obnovi široku koalicionu vladu u Severnoj Irskoj i nada se da će problem biti rešen u narednih nekoliko meseci.

Demokratska unionistička partija (DUP) je rekla da neće odustati od jednogodišnjeg bojkota, bez daljih promena ugovora Velike Britanije i Evropske unije u februaru povodom ublažavanja trgovinske barijere, preneo je Rojters.

Zvanični London je poručio da neće ponovo pregovarati o novom sporazumu.

„Uložili smo mnogo truda prethodnih meseci da se dođe do sporazuma o reviziji i reformama (Severnoirskog) protokola“, rekao je Varadkar za irski javni servis RTE.

On je naveo da je sledeći korak veća saradnja sa britanskom vladom i pet partija u Severnoj Irskoj, kako bi se omogućilo da institucije ponovo rade normalno.

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler apelovao je ove nedelje na predsednika Demokratske unionističke partije Džefrija Donaldsona da pokaže „političko liderstvo“, da vrati njegovu partiju u Stormont (parlament Severne Irske) i učestvuje u vlasti.

Bler je u razgvoru za Vestminsterski insajder podkast „Politika“, rekao da je odluka o povratku u vlast i deljenje odluka sa Šin Fejnom kao „test“ za Donaldsona, ali i da veruje da šef DUP-a može da pokaže liderstvo koje se od njega zahteva.

Prema Severnoirskom protokolu, zvanični Belfast je ostao u jedinstvenom evropskom tržištu nakon izlaska Britanije iz EU, i može da obezbeđuje carinsku kontrolu između Severne Irske i ostatka Velike Britanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.