U trendu

Irski sud odbio izručenje mafijaša Poljskoj jer ne veruje njenom pravosudju

Sud u Dablinu odbio je da izruči Poljskoj narko-mafijaša koga zbog šverca droge poljska policija traži već pet godina.

Obrazloženje je da Irska ne veruje poljskom pravosudju, niti da bi Artur C. u domovini nakon poslednje reforme pravosudja, imao šanse na pravedan proces.

Taj slučaj može da se pokaže kao presedan i za odnos drugih sudova zemalja članica Evropske unije, pošto je Visoki sud u Dablinu zatražio da se o izručenju izjasni i Evropsku sud za ljudska prava u Strazburu.

„Poslednje promene poljskih zakona u pravosudju su tako velike, da je irski Visoki sud primoran da prizna da je u Poljskoj pogažena pravna država i prekršeni su principi demokratije“, saopštila je u ponedeljak sudija Ajlin Doneli, prenosi danas poljski dnevnik „Gazeta viborča“.

Sudija Doneli je u odlučivanju da obustavi privremeno izručenje gonjenog Poljaka u domovinu dok se ne izjasni sud u Strazburu, pošla pre svega od kritike Evropske komisije.

Evropska komisija je protiv Poljske, upravo zbog reforme pravosudja za koju ocenjuje da je atak na nezavisnost poljskih sudova, pokrenula „nuklearnu opciju“, član 7 Lisabonskog sporazuma po kojem Poljska zbog gaženja osnovnih evropskih vrednosti može čak da ostane bez prava glasa u EU.

Evropske sudije do sada su kritikovale poljske reforme pravosudja i solidarisale su se sa poljskim sudijama u izjavama medijima i javnim upozorenjima i saopštenjima, a Ajlin Doneli je prvi sudija u EU koji je tu kritiku uzeo u obizr i u konkretnoj presudi.

Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog obnovila je u februaru dijalog sa Evropskom komisijom, Moravjecki je predao šefu EK Žanu Klodu Junkeru „belu knjigu“ koja objašnjava promene u poljskom pravosudju, a konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda pokušava da uveri EU da je reforma u redu, a da pravna država nije ugrožena.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike