U trendu

Islamisti oslobodili časnu sestru posle skoro pet godina

BAMAKO – Kolumbijska časna sestra Glorija Sesilija Narvaes, koju su islamistički militanti kidnapovali 2017. godine u Maliju, oslobođena je u subotu, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Časnu sestru kidnapovala je grupa povezana sa Al Kaidom u Maliju, u februaru 2017. godine blizu granice sa Burkinom Faso.

„Vlasti Malija pozdravljaju hrabrost časne sestre. Njeno oslobađanje je kruna zajedničkih napora nekoliko obaveštajnih službi koji su trajali četiri godine i osam meseci „, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Malija, prenosi Rojters.

Fotografije objavljene na Tviter nalogu predsedništva prikazuju Narvaez, nasmejanu, u žutoj haljini sa maramom, kako se sastaje sa privremenim predsednikom Malija Asimi Goitom.

„Zahvaljujem vlastima Malija, predsedniku i svima na naporima koje su učinili da bih bila slobodna“, rekla je ona u izjavi koje je emitovala državna televizija.

Oslobađanje časne sestre usledillo je nakon molbe za pomoć Francuske, potvrdila je potpredsednica Kolumbije i ministarka spoljnih poslova Marta Lusija Ramirez.

Sestru Gloriju otela je, prema svedocima, 7.februara 2017.godine grupa naoružanih muškaraca, nateravši je da im preda ključeve ambulantnog vozila koje je pripadalo redu.

Otmice su unosan izvor prihoda za islamističke grupe u zapadnoafričkoj regiji Sahel, gde one vode pobunu protiv nacionalnih vojski, francuskih trupa i snaga mirovnih misija UN, a vlasti Malija nisu saopštile da li je za Narvaez plaćena otkupnina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.