U trendu

Islamska država ponovo preti: Stižemo u Rim, neka se spremi papa! (video)

Nekoliko dana nakon napada u Barseloni, militanti Islamske države uputili su otvorenu pretnju još jednom evropskom gradu. U novom propagandnom videu, na tečnom engleskom, jedan od terorista rekao je: „Doći ćemo u Rim“.

https://www.youtube.com/watch?v=3xj6pJOuin8

Najveći deo videa snimljen je na Filipinima, tačnije u gradu Maravi gde militanti i filipinske vlasti već nekoliko nedelja vode žestoku borbu za prevlast. Narator videa predstavljen je kao Abu Džindal, koji na tečnom engleskom jeziku sa američkim naglaskom obećava da će doći u Rim. U jednom delu snimka prikazano je kako nekoliko mlađih militanata uništava unutrašnjost lokalne katoličke crkve, lomeći sve pred sobom, cepajući fotografije pape Franje i na kraju pale crkvu. Takođe, Abu Džindal kaže da je „hrišćanstvo puklo“, ali i da „Amerika ne može da ih oslobodi, već samo da ih uništi“.

Borbe u Maraviju traju već nedeljama, a mediji pišu da je hiljade ljudi stradalo. Filipinski Kongres velikom većinom izglasao je produženje ratnog stanja na jugu zemlje do kraja godine. Istovremeno, ISIS gubi teritorije u Siriji i Iraku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.