U trendu

Isporucena samo trećina dogovorenih doza

RIM – Italiji je zaključno sa 17. februarom dostavljeno 4,7 miliona doza vakcina, ili trećina od ukupne količine koja je bila naručena za prvo tromesečje ove godine, saopštila je Fondacija “Gimbe”, čiji stručnjaci prate i analiziraju epidemiološku situaciju.

Za sada se koriste vakcine Fajzer, Moderna i AstraZenaka, koje su naručene i unapred plaćene, putem jedinstvenog programa
nabavke za sve zemlje članice Evropske unije (EU).

“Masovna kampanja imunizacije protiv kovid-19 koju su planirale vlasti, ugrožena je smanjenom isporukom doza leka svih proizvodzača”, izjavio je direktor Fonfacije Nino Kartabelota.

On je izneo podatak da je do sada lek primilo samo 5,9 odsto osoba iznad 80 godina starosti, koji su u prvoj grupi onih koji treba da se vakcinišu, a od tog broja samo 2,7 odsto primilo je i drugu dozu.

To je daleko ispod programa imunizacije koji je planirala EU, a prema kojemu vakcinacije starijih osoba treba da bude završena do 31. marta.

Neke italijanske regije su, zbog nedostatka naručenih vakcina, zahtevale odobrenje da mimo EU programa nabave vakcine na slobodnom tržištu.

Naprimer, region Lombardija tražio je odobrenje da uveze rusku vakcinu “Sputnik V”, ali je taj zahtev odbijen.

Istovremeno neki regioni su dobile ponudu posrednika, za nabavku vakcina na slobodnom tržištu. Predsednici regiona Veneto i Umbrija tvrde da su ih kontaktirali posrednici iz Hrvatske i nudili antikovid vakcine.

U ceo slučaj uključilo se i posebno odeljenje policije koje istražuje eventualni pokušaj prevare, da bi sprečilo nabavku lažnih vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.