U trendu

Ispunjavanje prioriteta, pa kandidatski status za BiH

SARAJEVO – Holandija još nije donela odluku o kandidatskom statusu BiH u EU, izjavio je holandski ambasador u Sarajevu Jan Valtmans i istakao da će njegova zemlja ostati stroga i čvrsta u svom stavu kada je reč o ispunjavanju prioriteta.

U intervjuu za sarajevski portal Klix Valtmans kaže da Holandija čvrsto podržava EU perspektivu BiH, ali i da moraju da dostignu određene standarde.

„Država pripada EU, to je jasno. Međutim, zemlje koje žele da postanu članice EU moraju da dostignu određene standarde, na primer u oblasti upravljanja, vladavine prava, pluriformnosti i slobode medija i poštovanja ljudskih prava (kriterijum iz Kopenhagena)“, naveo je holandski diplomata.

Napomenuo je da je prema godišnjim izveštajima Evropske komisije, BiH proteklih godina napravila mali napredak u ključnim reformama, tzv. ključnih 14 prioriteta, manje od ostalih zemalja u regionu Zapadnog Balkana.

„Ispunjavanje ovih 14 prioriteta ostaje uslov za otvaranje pristupnih pregovora u budućnosti“, rekao je ambasador.

„Ostaćemo čvrsti u pogledu ovog zahteva. Pitanje statusa kandidata trenutno se raspravlja u Briselu. Da bismo dobili status kandidata za BiH, želeli bismo da vidimo veći napredak na ovih 14 prioriteta. Još nismo doneli odluku o ovom pitanju. Jasno je da reformski proces treba brže da napreduje“, rekao je Valtmans.

On kaže da Holandija razume želju bosanskog naroda da dobije neki podsticaj od EU.

„Stav Saveta će biti jasan u narednim sedmicama. Holandija ne traži ništa novo ili posebno. Većina građana BiH želi da se njihova zemlja približi EU. Kao što sam već rekao, promena mora doći iznutra“, naveo je.

Želimo, kaže, da građani BiH imaju nadu, da se BiH poboljša u relevantnim međunarodnim indeksima i želimo da pružimo podršku.

„U ovom procesu ostajemo strogi, pošteni i angažovani“, kazao je holandski ambasador u opširnom intervjuu za sarajevski portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar