U trendu

Istanbul: Hapšenja u kvartovima koji nisu naklonjeni Erdoganu

Jedinica istanbulske policije za borbu protiv terorizma privela je jutros u zoru aktiviste, uključene u demonstracije protiv referendumske pobede opcije koja je bila za proširenje ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi AFP.

Agencija podseća da se nakon referenduma održanog u nedelju, za koji opozicija tvrdi da je obeležen kršenjima pravila, svakog dana održavaju ulični protesti u kvartovima koji nisu naklonjeni Erdoganu.

Turska levičarska Partija slobode i solidarnosti, koja nema predstavnika u parlamentu, objavila je da je jutros priveden prvi čovek te partije za područje Istanbula Mesut Gedžgel, pod optužbom da je „vršio agitaciju u javnosti“ tvrdnjom da ishod referenduma nije legitiman.

Gedžgelov advokat Deniz Demirdogen kazao je za AFP da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 38 osoba i pretresene kuće osumnjičenih, pri čemu je privedeno 16 osoba uključenih u demonstracije.

Levičarski list „BirGun“ i opozicioni sajt T24 naveli su da je pritvoreno najmanje petoro aktivista. Navodi se da su pritvoreni na saslušanju u sedištu policije u centru Istanbula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.