U trendu

Istanbul: Hapšenja u kvartovima koji nisu naklonjeni Erdoganu

Jedinica istanbulske policije za borbu protiv terorizma privela je jutros u zoru aktiviste, uključene u demonstracije protiv referendumske pobede opcije koja je bila za proÅ¡irenje ovlašćenja predsednika Turske RedÅŸepa Tajipa Erdogana, prenosi AFP.

Agencija podseća da se nakon referenduma odrÅŸanog u nedelju, za koji opozicija tvrdi da je obeleÅŸen krÅ¡enjima pravila, svakog dana odrÅŸavaju ulični protesti u kvartovima koji nisu naklonjeni Erdoganu.

Turska levičarska Partija slobode i solidarnosti, koja nema predstavnika u parlamentu, objavila je da je jutros priveden prvi čovek te partije za područje Istanbula Mesut GedÅŸgel, pod optuÅŸbom da je „vrÅ¡io agitaciju u javnosti“ tvrdnjom da ishod referenduma nije legitiman.

GedÅŸgelov advokat Deniz Demirdogen kazao je za AFP da su izdati nalozi za hapÅ¡enje ukupno 38 osoba i pretresene kuće osumnjičenih, pri čemu je privedeno 16 osoba uključenih u demonstracije.

Levičarski list „BirGun“ i opozicioni sajt T24 naveli su da je pritvoreno najmanje petoro aktivista. Navodi se da su pritvoreni na sasluÅ¡anju u sediÅ¡tu policije u centru Istanbula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.