U trendu

Istočna obala Australije na udaru kišne oluje

SIDNEJ – Istočnu obalu Australije u subotu je zahvatilo snažno nevreme praćeno jakim bujičnim padavinama koje su izazvale poplave i prisilile na evakuaciju žitelje više regiona.

Bujice su odnosile kuće, preplavile puteve i presekle električne dalekovode.

U Sidneju, najvećem gradu u Australiji, vlasti su naredile da se ostane kod kuće jer se izlila velika brana, a mini-tornado opustošio zapadno predgrađe, prenosi Rojters.

„Mrzim da ovo ponovljam građanima naše države, ali ovo neće biti laka nedelja za nas,“ rekla je premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Berejiklian tokom TV brifinga i najavila prestanak padavina tek za četvrtak ili petak.

Televizijski snimci su prikazali veliku štetu nastalu širom države, kuće poplavljene do prozora, ljude koji se voze kajacima kroz ulice i po preplavljenim putevima.

Brana Varagamba, glavni izvor vodosnabdevanja za Sidnej, počela je da se izliva u subotu popodne, a zvaničnici su upozorili da će izlivanje vode iz akumulacije učiniti da reke nabujaju i izazovu poplave.

Policija je saopštila da stotine ljudi hrle u evakuacione centre u oblastima severno od grada Sidneja.

Glavni putevi su zatvoreni, a u medijima su se pojavili snimci na kojima se vide razrušene i uništene kuće u predgrađu Sidneja koje se našlo na udaru mini tornada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.