U trendu

Istočni Nemci imaju veće razumevanje za Rusiju

BERLIN – Istočni Nemci imaju mnogo veće razumevanje i simpatije prema Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu nego zapadni Nemci, pokazuje istraživanje javnog mnjenja, a dokazala je i sinoćnja reportaža za javni servis ARD.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da samo 54 odsto zapadnih Nemaca želi približavanje Rusiji, dok to želi čak 72 odsto istočnih Nemaca.

Reportaža „Rusija, Putin i mi istočni Nemci“ pokazala je ambivalentni odnos istočnih Nemaca i Rusije i došla je do zaključka da na istoku Nemačke građani imaju drugačiji pogled na svet.

Ko je na zapadu odrastao dok su postojale dve Nemačke bilo je jasno da su Amerikanci i NATO jedna strana koja je uz Nemačku u „dobrom i lošem“, a u ĐR-u su S S SR i Rusi posmatrani kao okupatori, ali i podsticajne snage, vojna zaštitna snaga, nisu često bili voljeni, ali im se verovalo.

„To je nešto što ne možeš odložiti kao stari kaput, koji više ne odgovara“, rekla je, na primer, Irene Odcuk, ukazujući na pozitivnu sliku koja je prikazivana u ĐR-u o Rusiji.

Ovo najbolje dokazuje i istraživanje, kako navodi ARD, u kojem su istočni Nemci upitani koja ih kultura, mentalitet i istorija više privlače, a na istoku Nemačke je 25 odsto navelo Rusiju, a samo sedam procenata zapad.

Rat u Ukrajini je za mnove bio šok i doveo u pitanje simpatije, ali i dodatno zakomplikovao pogled na svet istočnih Nemaca.

I sami roditelji autorke filma, Lidija i Eberhard Velmer, u zanimljivoj reportaži kažu kako da sada nešto mrze što nisu mrzeli.

Oni su kazali da im smeta ophođenje medija prema Rusiji.

„Ne radi se o pravdanju ovog zločina, već jednostavno crno-belom prikazivanju“, rekli su oni.

Bivši šef Levice Gregor Gizi rekao je da je rat u Ukrajini za njega velika greška Putina i celog ruskog rukovodstva.

Međutim, kaže da se mora praviti razlika između Putina i stanovništva Rusije.

„Zbog toga sam za sankcije protiv rukovodstva, oligarha, ali ne protiv stanovnštva“, rekao je on.

Protiv sankcija se izjasnio i šef SPD-a u Lubminu Frank Tornov, koji je istakao da građani istočne Nemačke često više ne veruju u ono što vide u medijima.

Bivši oficir narodne vojske ĐR-a Rajnhard Barc ocenio je da ono što se danas može videti nema veze sa pravom deokratijom.

Za Barca je Amerika neprijatelj, a rat u Ukrajini je objasnio hibridnim ratom koji vodi SAD i čiji je uzrok u zapaadnim provokacijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.