U trendu

Istorijska poseta ministra spoljnih poslova Srbije Kostariki

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je obeležavanje 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike bila odlična prilika za prvu, istorijsku posetu jednog ministra spoljnih poslova Srbije San Hozeu.

Selaković je izrazio zadovoljstvo što se tokom posete sreo sa nekoliko istaknutih funkcionera ove centralnoameričke republike.

Pored sastanka sa ministrom spoljnih poslova i vera Kostarike Arnoldom Tinokom, Selaković je imao odvojene susrete sa ministrom spoljne trgovine, ministrom poljoprivrede i stočarstva, kao i sa ministrom energetike i zaštite životne sredine.

Šef srpske diplomatije istakao je da je poseta Kostariki i centralni sastanak sa kostarikanskim kolegom bila prilika da, nakon više od 46 godina, budu potpisani određeni memorandumi i sporazumi između naše dve zemlje.

Selaković i Tinoko potpisali su Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike, kojim je usaglašen 27. oktobar 1882. za dan započinjanja bilateralnih odnosa dve države, kao i dva memoranduma o razumevanju dva ministarstva spoljnih poslova – o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija i o saradnji diplomatskih akademija.

Takođe, ministar Selaković i resorni kostarikanski zvaničnici potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Selaković je ukazao da je Kostarika po površini nešto manja od centralne Srbije i da sa 5,2 miliona stanovnika ima godišnji BDP od preko 100 milijardi dolara.

Posebno je napomenuo da u oblastima poljoprivrede, zaštite životne sredine i modernih tehnologija možemo da ostvarimo izuzetnu ozbiljnu razmenu iskustava.

„Imajući u vidu da je ovo je bila prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije, a da smo u poslednjih 20 godina imali dve posete ministara spol?nih poslova Kostarike Srbiji, dobili smo uveravanje da ćemo u što skorijem periodu biti u prilici da ugostimo ministra Tinoka u Beogradu, kako bismo nastavili naš novouspostavljeni politički dijalog, ali i da tragamo za svim mogućnostima za uspostavljanje jačih ekonomskih veza između Srbije i Kostarike“, rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije podsetio je da je Kostarika među prvima u svetu priznala tzv. nezavisnost naše južne pokrajine, ali je istakao da je ovo bila prva prilika da se u njihovoj prestonici razgovara o pitanju Kosova i Metohije.

„Ovo je bila prilika da razgovaramo o razlikama u našim pogledima na to pitanje, ali i da ukažemo na posvećenost Beograda traženju mirnog, kompromisnog, obostrano proihvatljivog i održivog rešenja za pitanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije“, naglasio je Selaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.