U trendu

Istorijsko lansiranje: SpaceX prvi put poslao astronaute u svemir (video)

SpaceX, privatna kompanija milijardera Ilona Maska, izvela je sinoć istorijski poduhvat.

Lansirali su s Floride dvojicu američkih astronauta u orbitu, što je prvo poletanje Amerikanaca s američkog tla u poslednjih devet godina. Ovo je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

Zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu, lansiranje je u sredu odloženo 17 minuta pre poletanja.

Raketa Falkon 9 je poletela u 15 sati i 22 minuta po lokalnom vremenu (21 sat i 22 minuta po srpskom vremenu). Nakon lansiranja, raketa Falkon 9 bez problema spustila se natrag na Zemlju, a kapsula Crew Dragon s astronautima Robertom Benkenom i Daglasom Harlijem već se nalazi na putu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Prvi put nakon 9 godina u američkoj letelici

Astronauti Dag Harli i Bob Benken putovaće 19 sati do Međunarodne svemirske stanice u novoj kapsuli Crew Dragon.

Krenuli su s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao poslednji NASA-in šatl kojim je upravljao Harley.

Uspešna misija je ostvarenje glavnog cilja NASA-e, kako ga je formulisao šef agencije Džim Brajdstin, ponovno slanje u svemir „američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla“.

Američki astronauti su u poslednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Prvi put da Amerikance u svemir nose letelice privatnih kompanija

Za Maska je to još jedan ogromni uspeh njegovih višekratnih raketa kojima želi da letove učini jeftinijima i češćima. To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je poslednji put astronaute u nekoj novoj letelici lansirala pre 40 godina, još na početku svemirskog programa.

Mask, Južnoafrikanac i haj-tek mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijumskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Harli (53) i Benken (49) su zaposleni u NASA-i pod ugovorom sa SpaceX-om. Na MSS-u bi trebalo da ostanu nekoliko nedelja i pomognu posadi koja se već nalazi u toj svemirskoj laboratoriji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar