Istraga na Kipru zbog davanja pasoša rodjacima bogataša

Kiparska vlada je  u okviru programa „Investicije za državljanstvo“ najmanje četiri godine nezakonito izdavala pasoše i rođacima bogatih investitora, uprkos upozorenjima državnog tužioca da bi to moglo biti kršenje zakona, rekao je danas šefa nezavisne komisije koja je to istražila.

Bivši predsednik Vrhovnog suda Miron Nikolatos rekao je da je od 6.779 pasoša izdatih tokom trinaestogodišnjeg ciklusa tog programa, čak 53 odsto dato ne samim investitorima, već njihovim rodjacima i rukovodiocima kompanija.

Pravobranilaštvo je upozoravalo 2015. i 2016. godine da bi takva praksa mogla biti nezakonita jer nije postojao zakon koji omogućava vladi da izdaje pasoše tim osobama.

Medju investitorima koji su dobili pasoše, jedna trećina nije ispunila sve kriterijume, rekao je Nikolatos.

On je državnom tužiocu Džordžu Savidisu predao konačni izveštaj na 780 stranica o istrazi tog programa vrednog više milijardi evra.

Rekao je da osam odsto onih koji su dobili pasoš, nije ispunilo primarni uslov da uloži 2,5 miliona evra u kiparsku ekonomiju, dok još 12 odsto nije ispunilo uslov da ima stalno prebivalište na Kipru.

Nikolatos je rekao da četvoročlana komisija preporučuje vlastima da razmotre oduzimanje državljanstva u 85 slučajeva u kojima su podnosioci zahteva počinili krivična ili druga dela.

Rekao je da bi oduzimanje državljanstva rođacima investitora i rukovodiocima kompanija mogli da se pokažu „posebno komplikovanim“ zbog nesaglasnosti kiparskih i propisa Evropske unije.

„Očigledno je da je (program) funkcionisao od 2007. do 17. avgusta 2020. godine, uz praznine i propuste, bez zakonskog okvira i gotovo bez regulatornog okvira“, rekao je Nikolatos.

Taj program je ukinut prošle godine usled kontroverzi povodom tajno napravljenog TV-snimka predsednika Parlamenta i jednog moćnog poslanika koji tvrde da mogu da izbegnu propis i obezbede državljanstvo reporteru koji im se predstavljao kao predstavnik fiktivnog kineskog investitora koji je u Kini osuđen za prevaru. Obojica su podnela ostavke posle emitovanja tog TV-izveštaja.

Program „zlatnih pasoša“ trajao je na Kipru 13 godina, ali je ubrzan 2013. godine zbog finansijske krize. Doneo je više od osam milijardi evra toj ostrvskoj državi na istoku Sredozemlja i pokazalo se posebno privlačnim za strane investitore, jer im je dobijanje pasoša Kipra omogućilo pristup u svih 27 zemalja EU.

EU je takođe pokrenula mere protiv Kipra zbog tog programa.

Nikolatos je naveo da kiparski pravnici, računovođe, banke, posrednici u prometu nekretninama i drugi nisu ispunjavali svoje zakonske ili druge obaveze u tom postupku, te im preti pozivanje na odgovornost.

Iako je program obuhvatio mandat tri predsednika Kipra, ogromna većina državljanstava dodeljena je tokom sedam godina sadašnjeg predsednika, Nikosa Anastasijadisa. On je zatražio sprovođenje zakona nad prekršiocima.

Državni tužilac Savidis je rekao da će vlasti ispitati oduzimanje državljanstva i goniti prekršioce zakona.

U prvoj takvoj pravnoj akciji, njegova kancelarija je prošlog meseca izvela pred sud pet fizičkih i četiri pravna lica.

Privremeni izveštaj o tome, objavljen u martu, takođe je ukazao na ozbiljne nedostatke u načinu na koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova obrađivalo prijave za državljanstvo, uključujući „potpuni izostanak“ baze podataka za proveru podnosilaca zahteva, dok je Ministarstvo finansija takođe krivo zbog odobravanja prijava koje nisu ispunjavale kriterijum veličine investicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.