U trendu

Istraga o povezanosti Đulijanija sa ukrajinskim projektima

VASHINGTON – Federalni tuĹžioci u Njujorku istraĹžuju povezanost ličnog advokata američkog predsednika Donalda Trampa Rudija Đulianija s ukrajinskim energetskim projektima, kao i da li je on prekrĹĄio savezne zakone o lobiranju, ĹĄto on negira, javio je danas Vol Strit DĹžurnal pozivajući se na izvore.

Blumberg je, citirajući troje neimenovanih američkih zvaničnika, u četvrtak izvestio da federalni tužitelji na Menhetnu istražuju Đulianijevo finansijsko poslovanje koje bi moglo uključivati potencijalno kršenje finansiranja kampanje i neprijavljivanje kao stranog agenta.

Ni Đuliani, ni advokat koji ga zastupa nisu komentarisali ove navode. Portparol američkog tužioca Džofri Berman na Menhetnu takođe je odbio da komentariše, prenosi Rojters.

Citirajući izvore, Vol Strit DĹžurnal, rekao da su dvojica Đulijanijevih saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, predstavili novu kompaniju i planove za cevovod Poljska – Ukrajina, koji prenosi američki prirodni gas, ukrajinskim zvaničnicima i energetskim rukovodiocima početkom ove godine, i rekli da projekat ima podrĹĄku Bele kuće.

Parnas i Fruman su takođe ukrajinskim zvaničnicima rekli da je Đuliani partner u ovom poslovnom poduhvatu, naftnom projektu njihove kompanije Global Enerdži Prođusers, navodi list.

U današnjem intervjuu za list, Đulijani je negirao učešće u energetskoj kompaniji i projektu naftovoda i rekao da nema naznaka da tužitelji razmatraju taj slučaj.

„Nemam lični interes ni za kakav posao u Ukrajini, uključujući i taj posao,“ rekao je Đulijani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.