U trendu

Istraga radnika u Nemackoj zbog veza sa desnicarima

BERLIN – Nemačko ministarstvo odbrane pokrenulo je istragu protiv jednog radnika zbog sumnje da ima veze sa krajnjim desničarima, rekao je danas portparol ovog ministarstva, a nakon teksta u časopisu Špigel koji govori o tome da je vojna obaveštajna služba upozorila pomenuto ministarstvo na jednog od svojih radnika.

„Govorimo o sumnjivom slučaju desničarskog ekstremizma, a osoba je civilni službenik“, rekao je portparol ministarstva odbrane novinarima u Berlinu, prenosi Rojters.

U časopisu Špigel se navodi da je zaposleni imao pristup osetljivim podacima, kao i da je radio na planiranju i vođenju stranih misija nemačke vojske, ali i na nadgledanju operacija specijalnih snaga.

Dodaje se da je državnom službeniku odmah zabranjen pristup svim sistemima unutrašnjeg ministarstva odbrane.

Ranije je ministarstvo na Tviteru objavilo da su „trenutne istrage“ pokazale da su kontrolni mehanizmi efikasni.

„U Bundesveru nema prostora za ekstremizam. To smo ponavljali iznova i iznova i nastavićemo rigorozno da suzbijamo sve takve aktivnosti“, dodaje se u objavi.

Nemačku vojsku je proteklih godina mučio niz incidenata desničara.

Kako se navodi, najvažniji slučaj ovakve vrste naterao je ministarku odbrane Anegret Kramp-Karenbauer da raspusti celu četu elitne jedinice specijalnih snaga (KSK) 2020. godine, nakon što je policija zaplenila oružje i municiju tokom racije na imanju vojnika KSK u istočnoj državi Saksonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar