U trendu

ITA: Luka želi da postane pametan grad naklonjen ljubimcima

RIM – Poznat po renesansnim zidinama i srednjovekovnim kulama, italijanski grad Luka se nada da će da postane prvi evropski pametan grad naklonjen ljubimcima, prenosi Rojters.

Životinje čine ključni deo našeg društva, ali se u urbanom planiranju one uglavnom ignorišu, tvrdi Frančesko di Jakovo, profesor Univerziteta u Pizi koji predvodi inicijativu u Luki.

U okviru inicijative, koju finansira EU, planirana je izgradnja staza za šetanje pasa i parkova za građane i njihove ljubimce. Osim toga, u planu je i uvođenje programa terapije u kojima učestvuju ljubimci, kao i izrada aplikacije koja bi vlasnicima pokazala gde mogu da dođu do vode za svoje ljubimce.

Toskanski grad će takođe raditi na tome da ljubimci budu uvedeni u škole i domove za negu starih, u sklopu obrazovnih i terapeutskih programa u kojima učestvuju životinje, tvrdi Di Jakovo. On takođe navodi da je cilj i da se ljudima obezbedi da dovedu svoje ljubimce na posao, kao i da se s njima voze u javnom prevozu.

Istraživanja pokazuju da kućni ljubimci mogu da doprinesu smanjenju rizika za obolevanje od bolesti srca kod njihovih vlasnika. Posedovanje kućnih ljubimaca takođe doprinosi smanjenju gojaznosti, visokog krvnog pritiska i holestorola kod vlasnika, uglavnom putem pojačane fizičke aktivnosti.

Ljubimci takođe imaju smirujuć efekat na svoje vlasnike, zbog čega se koriste u terapeutskim programima.

Istraživanje Univerziteta u Njujorku pokazuje da postoji povezanost između posedovanja kućnih ljubimaca i boljeg psihičkog zdravlja i smanjenog osećaja usamljenosti tokom pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.