U trendu

Italija će se suočiti sa velikom sušom, ukoliko proleće ne donese padavine

RIM – Italija se možda suočava sa još jednom godinom velike suše posle malo padavina tokom ove zime, a velike oblasti duž reke Po već su suve, što izaziva zabrinutosti za poljoprivredu, hidroenergiju i vodu za piće, objavio je danas Gardijan.

List navodi da su ogromna područja oko reke Po, najduže reke u Italiji koja prolazi kroz nekoliko severnih i centralnih regiona, već isušena, dok je nivo vode na jezeru Garda najniži tokom zime u poslednjih 35 godina.
Neuobičajeno niski vodostaji u Veneciji doveli su do nasukavanja gondola u kanalima.
Italijanski nacionalni istraživački savet (CNR) saopštio je da je količina padavina na severu zemlje opala za 40 odsto u prošloj godini, kao i da je značajno odsustvo padavina od početka ove godine.

Reka Po suočiće se sa velikom sušom ove godine, posle prošlogodišnje suše koja je bila najveća u poslednjih sedam decenija, osim ukoliko kiša ne stigne u proleće, koje je doba sa najvećom količinom padavina u toj oblasti.

U oblasti Pavije u dolini Poa, nivo vode je tri metra ispod nulte granice, pretvarajući obale u plaže što je fenomen koji se obično viđa leti.
Predsednik Italijanskog meteorološkog društva Luka Merkali rekao je da do sada nisu zabeležene prolećne suše u Italiji dve godine uzastopno.

Reka Po protiče i kroz Emiliju-Romanju i Veneto, koje su među najvažnijim poljoprivrednim zonama u Evropi, a suše 2007, 2012, 2017. i 2022. godine dodatno su isušile dolinu reke.

Najveće italijansko udruženje farmera Koldireti saopštilo je da je suša 2022. godine prouzrokovala štetu poljoprivredi u iznosu od šest milijardi evra i upozorilo da je trećina proizvodnje ugrožena ove godine, ukoliko se nastavi sušni period.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar