U trendu

Italija: Četiri decenije od avionesreće, porodice traže istinu

ĐENOVA – U Italiji se brojnim komemorativnim skupovima danas obeležava četrdeset godina od misteriozne avionske nesreće kod sicilijanskog ostrva Ustika u kojoj je stradala 81 osoba čije porodice zahtevaju istinu o toj tragediji.

Nesreća se dogodila 27. juna 1980. godine kada se avion kompanije „Itavija“ na letu Bolonja-Palermo ekplodirao, pri čemu je poginulo svih 77 putnika i četiri člana posade, a uzrok nesreće nije utvrđen.

„Nemoguće je da ni posle 40 godina niko ne može da nam kaže istinu. ‘Ustika’ nije italijanska misterija, znate šta se dogodilo i sudija je to naveo – avion je pogodila raketa…Želimo da znamo ko je u vreme mira srušio avion koji je leteo na nebu iznad Italije“, rekla je predsednica udruženja porodica žrtava te nesreće, Darija Bonfieti, preneli su italijanski mediji.

Predsednik Italije Serđo Matarela izrazio je solidarnost sa porodicama žrtava nesreće za koju je rekao da je „duboka rana“ Italije, dodavši da pronalaženje odgovora i potpuna rekonstrukcija događaja zahtevaju posvećenost institucija i saradnju.

Pojedini italijanski stručnjaci smatraju da su avion slučajno pogodili američki i francuski borbeni avioni koji su pratili libijski avion koji je leteo iznad italijanskog aviona.

Druga teorija je da je avion ušao u prostor za vojnu vežbu, nakon čega ga je jedan borbeni avion pogodio projektilom.

Mnogi ljudi u Italiji smatraju da je uzrok avionske nesreće zataškan iz bezbednosnih i vojnih razloga, a Francuska i SAD odbacuju tvrdnje da su njihovi avioni imali bilo kakvu ulogu u tragediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.