U trendu

Italija: Ko je Mario Dragi?

RIM – Mario Dragi nikada nije izbegavao izazove, od spašavanja ugleda Italijanske centralne banke do spašavanja evra, a sada se sprema da preuzme još teži zadatak.

Nešto više od godinu dana nakon što je napustio predsedništvo Evropske centralne banke sa sedištem u Frankfurtu, Dragi (73) je dobio mandat od predsednika Italije Serđa Matarele da reši politički haos u Rimu i formira 67. posleratnu vladu, preneo je Rojters.

Od čoveka koji je zbog svoje karijere zaslužio nadimak „Super Mario“, očekivanja su veoma velika.

Ukoliko bude uspešan, Dragi će zaokružiti izvanrednu karijeru i mogao bi da bude kandidat za sledećeg šefa države 2022. godine. Urban, kosmopolitski nastrojen i blage naravi, Dragi nikada nije pravio dramu od krize, navodi britanska novinska agencija.

Bio je ključna ličnost u turbulentnim ranim 90-im kada je Italija bila prisiljena da napusti evropsku razmenu mehanizma kursa, devalvirao je svoju valutu i suočio se sa rizikom da neće moći da se pridruži evropskoj monetarnoj uniji.

Tada su mediji smislili nadimak „Super Mario“ zbog njegove frenetične aktivnosti na mestu generalnog direktora trezora.

Nakon odlaska iz Italije da bi postao potpredsednik Goldman
Saksa u Londonu od 2002-2005, Dragijeva reputacija kao kriznog upravnika ponovo izbija u prvi plan kada je pozvan u Rim da reguliše sredstva italijanske centralne banke, jer je prethodni guverner Antonio Facio bio smenjen zbog korupcionaškog skandala.

Reputacija u Centralnoj banci Italije otvorila mu je put za uspon na mesto predsednika Evropske centralne banke od 2011. do 2019. godine.

Pojedini analitičari smatraju da će novi zadatak za Dragija biti nemoguća misija i da ima više šansi da ne uspe nego da postigne uspeh.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.