Italija: Mario Dragi započeo konslutacije o formiranju vlade

RIM – Bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi započeo je danas konsultacije o formiranju nove italijanske vlade, u trenutku kada je najveća stranka u parlamentu, Pokret 5 zvezda, ublažio prvobitni otpor prema njegovom imenovanju.

Odlazeći premijer Đuzepe Konte, u svojoj prvoj javnoj poruci Dragiju, rekao je da se nada da će vlada imati politički karakter i da neće biti sastavljena samo od tehnokrata, preneo je Rojters.

„Voleo bih da politička vlada preuzme dužnost, čvrsta i dovoljno kohezivna da bi mogla da napravi politički izbor … koji se ne može poveriti timovima tehnokrata“, istakao je Konte.

Reči Kontea, koji nije član nijedne stranke, ali je blizak Pokretu 5 zvezda vidi se kao signal da njegovi saveznici u vladi treba da razmisle o saradnji sa Dragijem, jednim od najcenjenijih institucionalnih ličnosti i u Italiji i u Evropi.

S obzirom na veliki boj poslanika u parlamentu, Pokret 5 zvezda bi mogao da odigra presudnu ulogu u narednim danima, kao partija koja se tradicionalno suprotstavlja tehnokratskim vladama u početku bila neprijateljski nastrojena prema Dragiju.

Međutim, Luiđi di Majo, odlazeći ministar inostranih poslova i jedan od starijih političara u Pokretu 5 zvezda rekao je da je ova stranka dužna da se sastane sa Dragijem, sasluša ga i tek onda zauzme stav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.